niedziela, 18 grudnia 2011

Kto lubi pierogi???

Chyba nie znam takiej osoby co by pierogów nie lubiła;)
Ja je lubię bardzo i jeść;i lepić;i wymyślać(lub wyczytywać) co raz to nowe farsze i co raz to nowe receptury na ciasto.Najciekawiej jest jak lepimy pierogi z Młodymi.Robota idzie szybko i towarzyszą śmiechy i hihy ;)
Ja wałkuję ciasto i wykrawam krążki.Młoda nakłada farsz i zlepia.Młody robi falbanki zawijając po babcinemu lub przyciska widelcem.W miedzy czasie gotujemy lub układamy do zamrożenia.
Bo pierogów robimy bardzo dużo.Czy to pierożki,czy pielmieni,czy warenniki, czy kołduny zawsze goszczą na naszych stołach i cieszą się powodzeniem.
No i teraz o moich pierogach.
Ostatnio korzystam z przepisu  znalezionego w internecie Ciasto na pierogi babci Zosi
Ciasto jest sprężyste i nie rozkleja się podczas gotowania.

Inne ciasta na pierogi:
1).
4 szkl mąki
2 duże jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki oleju
3/4 szkl ciepłej(nawet bardzo ciepłej)wody
sól

2).
1 kg mąki pszennej przesianej przez sitko
1 szkl gorącego mleka
4 jaja
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól



3).
6 szkl mąki
2 szkl ciepłej wody(ewentualnie 1 szkl wody i 1 szkl mleka)
3 dkg świeżych drożdży
3 jajka
sól
3-5 łyżek oleju
Ostatni przepis jest opracowany metodą prób i błędów.Takie pierogi z patelni robiła kiedyś moja babcia i twierdzi,że robiła je "na oko".
Ja na wszelki wypadek zapisywałam w notesie receptury i dlatego mogę się podzielić przepisem,a nie powiedzieć "zrób na oko" ;)

A pierogi z patelni zrobiły furorę wśród znajomych(wirtualnych i tych z reala) i rodzinki.Bywa,że robię je na rodzinne zjazdy.


 Podaję linki do przepisów,jakby kogoś bardziej interesowały doświadczenia z ciastem pierogowym :)

Pierogi z Patelni
Ciasto na super pierogi
Pierogi z serem
Pierogi świąteczne



Teraz pochwalę się farszami,które ostatnio mi wyszły bardzo smaczne.

Farsz ze szpinaku:
ok 350 gr szpinaku świeżego(jesienny zbiór z mego ogródka)
5-7 ząbków czosnku
ok 100 ml kwaśnej gęstej śmietany(ja użyłam wiejskiej)
2 jajka
sól,biały pieprz świeżo zmielony

Szpinak umyłam i pokroiłam i dusiłam na patelni wraz czosnkiem.potem dodałam śmietanę wymieszaną z jajkiem,doprawiłam i gotowe.




Farsz kombinowany ;)
500gr kapusty(pozostałość po gołąbkach)
3 cebule,
500 gr pieczarek,
500 gr podrobów wieprzowych(ugotowane i zmielone;płucka,serce,język,głowizna)
sól,cząber(z własnej uprawy) + świeżo zmielone : ziele angielskie,pieprz,owoc jałowca
Kapustę,cebulę i pieczarki przesmażamy.Dodajemy podroby i przyprawy.Łatwe,no nie?



I farsz do ruskich czyli klasyczny farsz do pierogów z sera,ziemniaków i cebuli(przesmażonej)


Inny farsz kombinowany,który znalazłam w notatkach i zapiszę by się nie zagubił:

kawałki wędlin,
2 udka gotowane,
2 garście kiszonej kapusty z żurawiną,
3 przesmażone cebule
 przyprawy:cząber,tymianek,estragon,bazylia,majeranek i pieprz ziołowy
Zdjęcia farszu nie posiadam,ale smakuje znakomicie i można 'posprzątać' lodówkę.


No to lepmy pierogi !




Właśnie rozmroziły się ruskie(zamroziłam ugotowane) i odsmażę je na patelni.
Nie chce mi się dziś robić obiadu,więc ugotuję pierogi ze szpinakiem i 'kombinowane'.
Na pewno Młoda zamówi porcję do internatu,bo szpinak lubi.
I pierogi też!

                               Smacznego życzę sobie i czytelnikom



                                                             Odsmażone pierogi :)
                                                             Mniam,mniam mhhmmm...


niedziela, 4 grudnia 2011

Ty stary pierniku ;)

Stary,bo stary! Długo leży,bo to piernik 4-tygodniowy zwany staropolskim.Oto przepis
Zrobiłam go około 10 listopada i wyniosłam do piwnicznej szafki.
Tak wyglądał;)

Mieszanie przypraw do piernika to sama przyjemność.Bo czy kichanie od przypraw nie jest przyjemne...?
;)

Składniki mojej przyprawy do piernika:
(jednostka - łyżeczka)
4 cynamonu
2 gałki muszkatołowej
3 kolendry mielonej
1 kardamonu
1 szafranu
3 epices(przyprawa z Turcji o składzie 70% pieprz biały;7% imbir;8,5 gałki muszkatołowej;4 % goździki;reszta mi umknęła i nie zapisałam albo co,bo do 100% brakuje...)


I tłuczone w plastikowej torebce wielokrotnego zamykania tłuczkiem od schabowych(Chłop się darł,że wiadomości nie słyszy,ale mi piernik ważniejszy od jego wiadomości  )
1 ziela angielskiego
1 pieprzu naturalnego
1 goździków

Dziś nie wytrzymałam i  spróbowałam czy nie jest zbyt pieprzny.

I kazałam mu czekać,aż go upiekę czyli  prawie do świąt.A po upieczeniu przełożę powidłami śliwkowymi z gorzka czekoladą lub masą grysikową.Aż mi ślina leci jak patrzę na zdjęcie.


Aby pamiętać i nie szperać po notatkach zapiszę składniki przyprawy,którą namieszałam w lutym jak moja chęć na piernik była większa niż tradycja bożonarodzeniowa.Piernik robiony w lutym był pieczony w sierpniu.I równie smaczny jak świąteczny!!!
Tak go przyprawiłam(jednostka- łyżka):
2 cynamonu,
1 gałki muszkatowej,
1 imbiru,
1 kolendry mielonej,
1 szafranu,
2 suszonych skórek z pomarańczy


To tyle o starym pierniku:)
Postaram się pamiętać o fotce piernika po zabiegu pieczenia i przekładania.