sobota, 20 grudnia 2014

Obiady z cieciorki.

Lubię eksperymentować,więc cieciorkę zakupiłam i cierpliwie czekałam na jej czas.Gdy nadszedł skrupulatnie zagłębiłam się w opis jej przygotowania.Za podstawę uznałam moczenie cieciorki i gotowanie jej w  lekko osolonej wodzie( w tej w której się moczyła).Resztę pozostawiłem swej wyobraźni.400 gram cieciorki po ugotowaniu stanowiło nie lada wyzwanie dla "zjadaczy",więc powstały z niej obiady na dwa sposoby.

Sposób pierwszy:


1/2 kg mięsa(u mnie była bardzo chuda łopatka ),
2 średnie cebule,
2 ząbki czosnku,
strąk papryki czerwonej,
ok 200 gram ugotowanej cieciorki(po prostu połowa ugotowanej porcji)
2 liście laurowe,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie,
razmaryn,
majeranek,
sól do smaku
Mięso pokroić i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.Cebulę i czosnek zeszklić.W garnku zagotować małą ilości wody + liść laurowy i wrzucić przesmażone produkty. Dodać paprykę i przyprawić do smaku.Podawać z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.




Jako dodatek do obiadu polecam surówkę z kiszonej kapusty:
1/2  kg kapusty kiszonej,
3 plastry ananasa,
1 cebula czerwona,
ok 2-3 łyżek selera konserwowego z zalewy,
olej lniany i odrobina soku z ananasa 





Sposób drugi:

połowa porcji ugotowanej cieciorki (ok 200 gram)
4 jajka,
czosnek niedźwiedzi,
sól,pieprz
Cieciorkę mielimy w maszynce do mięsa i do masy dodajemy jajka i przyprawiamy.Smażymy jak tradycyjne kotlety mielone.







Podajemy z kaszą jęczmienną i modrą kapustą(u mnie wersja ze słoika).



                                       Smacznego!!!

Ciasto dyniowo-marchwiowe z masą budyniowo-serową.

Ciasto jest wypadkową kilku przejrzanych przepisów w internecie,więc linkuję główny "wzornik".
Przekładane ciasto marchewkowe degustowałam jakiś czas temu u koleżanki.
Masę budyniową wzbogaciłam białym serem.

Składniki na ciasto:
4 jajka,
11/2 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki,
po łyżeczce sody do picia i proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika(samorobna!)
1 szklanka startej marchewki,
1,5 szklanki startej dyni

Wykonanie jest dość proste.Jajka miksuje się z cukrem,dodaje olej i nadal miksuje.Następnie dodaje się sypkie produkty i starte na tartce jarzynowej(tej drobniejszej) warzywa.Wszystko musi być dokładnie wymieszane.Pieczenie ok 40-50 minut do "suchego patyczka".





Składniki na masę budyniową (+ kostka sera):
450 ml mleka(400 ml wystarczy,bo budyń jest zbyt rzadki),
niepełna szklanka cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z podanych składników gotujemy budyń.Do ciepłej masy budyniowej dodajemy kostkę sera(wcześniej rozdrobnioną np widelcem) i miksujemy.Ciasto kroimy na pół i przekładamy.




niedziela, 14 grudnia 2014

Szuba po mojemu.

Szuba to ciepłe okrycie konkretnie podbite futrem. Czy w związku z tym nazwę  zimowego okrycia skojarzono z sałatką śledziową? Jeśli tak to ktoś miał fantazję spożywając śledzika w sałatce warstwowej ;))
Bo szuba w regionalnej gwarze (okolice Białegostoku) to sałatka warstwowa kartoflowo-warzywno-śledziowa z dużą ilością majonezu. Różne kombinacje tej sałaki jadałam lub oglądałam.I o różnych kombinacjach warstw opowiadały znajome z moich okolic.O różnych kombinacjach czytałam.Nazwa mniej regionalna to śledzie pod pierzynką. Składniki jakie można użyć do sałatki to:śledź,cebula,marchew,kartofel(nazwa to tutejsza gwara),burak, ogórek kiszony lub korniszon,jajko i oczywiście majonez.Warzywa korzeniowe i jajka oczywiście gotowane,a cebula surowa.Majonez można wymieszać z jogurtem i/lub dodać odrobinę musztardy.


    Składniki na moją szubę:
7 ziemniaków,
5-6 marchwie,
4-5 cebul,
5-7 płatów solonych,
majonez+ musztarda
kilka buraków marynowanych(zazwyczaj używam gotowanych)
kilka ogórków typu korniszon
salaterka-dość duża i przeźroczysta jeśli chcę by efekt warstw był widoczny.

***ilość składników dobieramy tak by warstwy były równe***

Marchew i ziemniaki gotujemy i obieramy.Jeśli śledzie są bardzo słone  płuczemy je pod bieżącą wodą. Na dno salaterki układamy kolejno starte na tartce jarzynowej ziemniaki,marchew;pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone również w kostkę śledzie.Wszystko smarujemy majonezem.Warstwa powinna być dość gruba,ale ja tego akurat nie przestrzegam.Na wierzch układam pokrojone warzywa z marynaty.




Niestety mankamentem tej wersji są buraki,które rozmazują się.Dlatego używam marynowanych,by wyglądało bardziej estetycznie(chociaż z gotowanymi smakuje lepiej wg mnie).
W wersji "świątecznej" staram się bardziej udekorować ;)
Zazwyczaj są to gotowane jajka .Białka kroję w kostkę,żółtka rozkruszam i też smakuje rewelacyjnie.
Kalorie majonezu na zimowe dni nie zaszkodzą  jeśli zachowa się umiar w ilości zjedzonej szuby;)