wtorek, 23 czerwca 2015

Sałatki z rzodkiewek.

Sezon na rzodkiewki trwa i przy ich urodzaju trzeba zamartwiać się jak je "przejeść".Bo kanapki z samorobnym chlebem z masłem i rzodkiewkami przejadają się.


 A na rzodkiewki JAK ZWYKLE  urodzaj ! Jakiś czas temu próbowałam marynowania rzodkiewek(bez szału),zupy z rzodkiewki i ogórka(niekoniecznie chce mi się gotować dla części rodziny).W tym roku postawiłam na sałatki.


Pierwsza sałatka  z rzodkiewki i jajka.
pęczek rzodkiewek,
5 jajek ugotowanych na twardo,
3-4 świeże ogórki,
kilka listków musztardowca (darczyńcy dziękuję za nasiona-właśnie zbieram plony!)
pęczek koperku,
duży pęczek szczypioru,
sos dowolny-może być tatarski,majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim,lub jogurt naturalny(używam jogurtu własnej produkcji),
sól i pieprz ziołowy do smaku






Druga sałatka rzodkiewkowa wariacja.
ok 2 pęczki rzodkiewek,
4  ogórki
3 pomidory,
1 papryka( u mnie była żółta),
pęczek musztardowca i szczypioru,
ok 100 g makaronu nitki  ugotowanego aldente,
jogurt naturalny+odrobina sosu tatarskiego,sól pieprz naturalny i ziołowy





No co z nimi robić???