czwartek, 10 października 2013

Rolada serowo-łososiowa.

Ulubiona rolada mego syna i nie tylko.Ładnie wygląda i dobrze komponują się smaki.Ponadto jest łatwa do wykonania.

Potrzebne będą:
*dobre chęci zadowolenia podniebienia,
*duża blacha,
*ok 1/2 kg sera żółtego(używam zazwyczaj Gouda z Mlekowity),
* 5 jajek,
* 3 serki śmietankowe(u mnie Puszysty z Piątnicy lub Almette )
* Ok 1/2 kg ścinek łososia wędzonego na zimno(może być łosoś,ale ścinki są tańsze ;> )

Ser żółty ścieram na tartce jarzynowej i dodaję jajka ubite na dość sztywno.
Blacha (duża czarna od piekarnika ) powinna być wyłożona papierem do pieczenia i  koniecznie  papier posmarowany olejem.Na tak przygotowanej blasze pieczemy masę serowo-jajeczną  na złoty kolor (lekko brązowiejący nawet ).
O taki!



Lekko ciepły placek serowo-jajeczny smarujemy serkami i na serki  rozkładamy łososia.



Póki pieczony placek nie wystygł zwijamy ciasno roladę.


Foto reprezentacyjne udało się złapać na ostatnim kawałku rolady ;)






Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Jak z łososiem to musi by wyśmienita ta rolada:)) uwielbiam łososia i wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Przyjmę wszelkie uwagi co do zawartych treści!