sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto dyniowo-marchwiowe z masą budyniowo-serową.

Ciasto jest wypadkową kilku przejrzanych przepisów w internecie,więc linkuję główny "wzornik".
Przekładane ciasto marchewkowe degustowałam jakiś czas temu u koleżanki.
Masę budyniową wzbogaciłam białym serem.

Składniki na ciasto:
4 jajka,
11/2 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki,
po łyżeczce sody do picia i proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika(samorobna!)
1 szklanka startej marchewki,
1,5 szklanki startej dyni

Wykonanie jest dość proste.Jajka miksuje się z cukrem,dodaje olej i nadal miksuje.Następnie dodaje się sypkie produkty i starte na tartce jarzynowej(tej drobniejszej) warzywa.Wszystko musi być dokładnie wymieszane.Pieczenie ok 40-50 minut do "suchego patyczka".





Składniki na masę budyniową (+ kostka sera):
450 ml mleka(400 ml wystarczy,bo budyń jest zbyt rzadki),
niepełna szklanka cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z podanych składników gotujemy budyń.Do ciepłej masy budyniowej dodajemy kostkę sera(wcześniej rozdrobnioną np widelcem) i miksujemy.Ciasto kroimy na pół i przekładamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyjmę wszelkie uwagi co do zawartych treści!